Man kan opleve, at Iteras på fakturaer der sendes via Betalingsservice eller på adresseringsfiler ikke skriver nøjagtig hvad der står i navnefelterne, men i stedet skriver en forkortelse.

Det skyldes, at både Post Danmark og Betalingsservice stiller krav til maksimal længde af de enkelte linier. F.eks. siger Post Danmark, at fornavn+efternavn højest må fylde 36 tegn. Hvis det fylder mere, må der forkortelse til. Tilsvarende hos Nets, hvor kun 35 tegn er tilladt i længden. Den tilladte feltlængde varierer efter hvilket felt der er tale om.

Den automatiske forkortelse er nødvendigvis en lidt upoetisk affære, al den stund at det foretages af en maskine. Konkret tænker maskinen sådan her:

Navnet klippes først ud i ord, så feks. “Peter Børge Frandsen” bliver til “Peter”, “Børge”, “Frandsen”. Så tjekkes det, om “Peter Børge Frandsen” fylder mere end den maksimalt tilladte længde. Hvis navnet er større end det må være, forkortes det første ord, så vi får “P. Børge Frandsen”. Derpå tjekkes længden igen, og hvis den stadig er for lang, forkortes også det næste ord, hvorved det bliver til “P.B. Frandsen”.