Det er muligt at registrere en kontant betaling af en faktura, f.eks. fordi en abonnent har overført et beløb til en konto, eller ligefrem er kommet forbi med et kontant beløb, som er modtaget af udgiveren.

Nogle gange har udgiveren flere “kontantkasser”, f.eks. bankkonto, kasse i receptionen, mv. I så fald skal der oprettes mulighed for at angive, hvilken kasse kontanterne er indbetalt i.

Dette gøres ved at opsætte et customfelt på betalinger, hvor typen er “Valg af en mulighed”. Dernæst opretter man de ønskede kasser som muligheder.

Til dette knytter sig muligheden for at lave en “falsk” kasse til afskrivning af tab på debitorer. Hvis nu en abonnent ønsker at stoppe et abonnement efter der er leveret nogle aviser eller blade, men uden at abonnenten ender med at betale regningen, kan udgiveren vælge blot at kreditere fakturaen. Men nogle udgivere ønsker i stedet en særlig bogføringsmæssig behandling af dette tab, da der jo er sket en levering. Til dette brug kan man tilføje kontantkassen “Afskrivning” (eller hvad man nu ønsker at kalde den), og lade som om at fakturaen betales kontant med penge til denne kasse. Denne information kan trækkes med ud i bogføringsudtrækket (selvfølgelig forudsat at dette bruges), hvor man tilvælger kontantkassen som en kolonne. Derefter har man mulighed for at give disse tab en særskilt behandling i sit økonomisystem.